Vi skal samarbejde om dannelse og faglighed


Dannelse og uddannelse bliver ofte sat op som hinandens modsætninger. Er der for meget fokus på faglighed, så mister vi dannelsen, og er der for meget fokus på kunst, kultur og mødet mellem mennesker, mister vi fagligheden. Men dannelse og uddannelse er naturligvis hinandens forudsætninger. Det er slet ikke muligt at uddanne uden at danne og det er ikke muligt at danne uden af uddanne.

Skolen, vores fælles folkeskole, er i min optik både en dannelsesinstitution og en uddannelsesinstitution. Folkeskolen er det fælles fundament for vores børn og dermed for kommende generationer. Lidt populært sagt er folkeskolen rugekasse for de generationer, der skal føre vores samfund videre. I denne rugekasse skal der være vide rammer og højt til loftet, så vores børn kan teste sig selv og samfundet af. Samtidig betyder det ikke, at skolen skal være grænseløs, så alt er tilladt og alt er lige godt. Øvelsen for skolen er derfor at finde den rette balance mellem styring og frihed.

Bølgerne går højt, når vi taler om folkeskolen. Det gælder også balancen mellem dannelse og faglighed. Er vi ved at skabe en skole, hvor børnene bliver ensrettede og robotagtige soldater i konkurrencestaten, som programmeres til at tage test efter test eller er vi på vej i en hel anden retning, hvor faglighed er noget man googler sig til og fokus er på øjeblikkelig behovstilfredsstillelse. Sandheden ligger som vanligt mellem linjerne og i nuancerne. De nuancer skal vi have frem, så vi sammen kan bevæge os fra sort/hvid til en verden i farver, hvor der er mange muligheder og mange veje til at alle børn både uddannes og dannes i folkeskolen - i første omgang til en ungdomsuddannelse og siden til livet.

Holder vi skole for at uddanne soldater til konkurrencestaten eller er der for meget rundkredspædagogik i skolen? Retorikken er hård i kampen mellem forskellige holdninger til nutidens og fremtiden folkeskole. Derfor er jeg glad for, at formålsparagraffen for folkeskolen netop slutter med ordene ”Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati. Det gælder også for debatten om vores skole, så jeg håber mange vil bidrage og endnu flere vil lytte, reflektere og bidrage til at skabe en god skole – for børnenes skyld.


Udvalgte blogindlæg
Seneste blogindlæg
Arkiv
Sorter efter tags
Ingen tags endnu.
Følg os
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Social Icon

Følg os på Facebook

DANMARKS LÆRERFORENING

SKOLE OG FORÆLDRE

LANDSNETVÆRKET AF FOLKEKIRKELIGE SKOLETJENESTER

2016